dimarts, 28 de setembre del 2010

TATIN DE POMA

Aquest és un pastís que es fa al revés, es a dir, la part de dalt es cuina al fons del motllo i, un cop cuita, es gira. Aquest pastís és millor servit calent.


Tatin de poma

INGREDIENTS
Per la massa:
200 gr. de farina
100 gr. de mantega
1 cullerada ( sopera ) d’oli
2 cullerades ( de cafè ) de sucre
½ cullerada ( de cafè ) de sal
½ got d’aigua tèbia

Pel caramel:
100 gr. de sucre
3 cullerades ( soperes ) d’aigua freda
1 cullerada ( de cafè ) de suc de llimona

Pel farcit:
5 0 6 pomes ( Golden )
2 cullerades ( soperes ) de sucre
canyella en pols
mantega


ELABORACIÓ

1. FER LA MASSA ( haurà de reposar una estona a la nevera ). Fer una massa amb la mantega tova ( pot ser estovada al microones, a baixa temperatura ), la farina, l’oli la sucre i la sal. Afegir-hi l’aigua de mica en mica, just perquè la massa quedi compacta ( segurament no caldrà tota ). Fer una bola i deixar-la tapada a la nevera.

2. FER EL CARAMEL. Jo el faig al microones i després, molt calent, l’escampo al motllo. Ens caldrà un motllo rígid, d’uns 25 cm de diàmetre. També es pot fer directament al motllo. S’escalfen els ingredients fins que el caramel comença a agafar color daurat i es reparteix pel fons del motllo i les parets amb una espàtula.

3. PREPARAR EL FARCIT. Pelar les pomes i tallar-les en grills. Repartir-les pel fons del motllo que hem untant amb el caramel intentant fer una bona distribució. Un cop posades les pomes, repartir-hi per sobre la canyella en pols, les dues cullerades de sucre i miquetes de mantega.

4. PREESCALFAR EL FORN. A 180 graus, com a mínim 10 minuts abans de posar-hi el pastís.

5. POSAR-HI LA MASSA. Traiem la massa de la nevera, l'aplanem i li donem la mateixa forma, aproximadament que té el motllo. Com que és una massa poc elàstica, ens podem ajudar amb dos fulls de paper film i el corró, així quedarà uniforme i no s’enganxarà ni al marbre ni al corró. Amb l’ajuda del film i del corró, la traslladem damunt dels trossos de poma, cobrint-los bé. Apretem una mica els cantons i ja està a punt per anar al forn.

6. COURE EL TATIN. Coem en pastís a 180 graus aproximadament durant 45 minuts, fins que estigui una mica daurada.

7. DESMOTLLAR I SERVIR. És important desmoltllar-la calenta, directament al plat o a la safada de servir. Si el caramel es refreda, serà impossible treure-la!! Serviu-la calenta, si voleu amb una bola de gelat de vainilla, per exemple.


MOMENT « MARRÓN GLACE »
El moment “em penso que això no funciona” de la recepta, per a mi, és a l’hora de posar la massa damunt de les pomes. La massa es desmanega, potser es trenca, s’escorre…és qüestió d’habilitat primer i, si no, de “retalla i enganxa”. De totes maneres, com que la massa queda a sota, si no és massa greu, no passa res…només cal procurar que tingui un gruix uniforme, perquè si en algun lloc queda molt gruixuda, pot quedar una mica crua.


ESTRIS
El motllo, que sigui rígid, amb parets antiadherents. Els de silicona no van bé per donar-li el tomb.


D’ON HE TRET LA RECEPTA?
És un clàssic de la pastisseria, i l’he tret pràcticament literal de « 1080 recetas de cocina » de Simone Ortega.


ADAPTACIONS I VARIANTS
També l’he fet amb préssec, seguint el mateix procés, i estic pensant com fer-ho per afegir-hi crema, segur que està impressionant !

4 comentaris:

  1. Enhorabona pel blog!
    A mi també m'agrada la cuina i a casa meva, la secció postres em pertany a mi. Però per evitar-me el moment "marron" la massa la compro feta. Segur que la teva és més bona! Les meves proporcions són diferents però la mestra sempre és l'entranyable Simone Ortega. Un consell, si em permets: abans de posar-la al forn, punxa la massa amb una forquilla. Bon profit!

    ResponElimina
  2. Com ja explico en el meu blog, jo he sigut pastisser. Vols un truc per què no se't desmanegui la pasta?....enrotlla-la en el corró i la vas desenrotllan a poc a poc a sobre de les pomes....
    ...s'enten, oi?...encara que potser ja ho fas així. Ja se't veu que tens "traça" (es diu així?).

    ResponElimina
  3. No t'ofenguis, però no és tatin. És una tarta de poma. I segur que està molt bona, eh?
    T'adjunto la recepta de l'autèntica tarta tatín:

    http://lacuinadesempre.blogspot.com/2011/04/tarta-tatin.html

    Salutacions.

    ResponElimina