diumenge, 3 d’octubre del 2010

PASTA INTEGRAL, FETA A CASA, AMB PESTO DE RUCA I NOUS

Fer la pasta a casa és bastant fàcil si teniu la màquina de fer pasta. La diferència en el gust és notable respecte la pasta envasada i, a més, la proposta de fer pasta acostuma a il·lusionar als nens, que s’ho passen pipa donant-li tombs a la manovella.

PASTA INTEGRAL, FETA A CASA, AMB PESTO DE RUCA I NOUS

INGREDIENTS
Per la pasta:
100 gr de farina integral ( o normal, si ho preferiu ) per cada ou.
Per 3-4 persones, 200 gr de farina i 2 ous.

Pel pesto:
80 gr de ruca
30 gr de nous
150 gr d’oli d’oliva
Formatge parmesà ratllat


ELABORACIÓ
 1 . FER LA PASTA. Barrejar la farina i els ous, fins fer una massa ben dura, que no s’enganxi a les mans. Amb el Thermomix, a velocitat espiga i anar afegint farina fins que la massa és comenci a desmuntar en boletes. L’objectiu és que, quan passem la pasta per la màquina de fer pasta, no s’enganxi gens.

2 . DONAR-LI FORMA A LA PASTA. Fer parts amb la massa, més o menys de la mida d’un ou, i començar a passar-les, una per una, per la màquina per fer les làmines. La primera vegada s’ha de passar varis cops pel mateix gruix, doblegant-la i tornant a passar-la. Si veiem que s’enganxa una mica, espolsem farina damunt de les làmines. Procurem deixar-les amb una forma que, quan és vagi aplanant i fent més gran, ens resultí fàcil de treballar ( que és pugui eixamplar sense arribar a ser més ample que els límits de la màquina. Si ens passem de llarg, sempre podem tallar-la en dues parts ). L’anem passant pels diferents gruixos fins aconseguir el que volem, depenent de quina forma li volem donar: pasta farcida, espaguetis, plaques de canelons o lasanya…

3 . POSAR AIGUA A BULLIR. Si volem anar avançant, i tenir l’aigua a punt per la pasta quan acabem de tallar-la, ara és el moment de posar l’aigua al foc.

4 . TALLAR LA PASTA. Les màquines de pasta porten diferents complements per donar la forma final, els més habituals són els espaguetis i les cintes o tagliatelle. Tallem la pasta com ens agradi, procurant que no s’enganxi un cop tallada. Jo he escollit espaguetis. Podem anar espolsant farina per sobre, i deixar-la en una superfície sense amuntegar ( existeixen assecadors de pasta, útils sobretot per la pasta llarga ).

PASTA INTEGRAL, FETA A CASA, AMB PESTO DE RUCA I NOUS

5 . BULLIR LA PASTA. Salem l’aigua i posem la pasta a bullir. Amb 2 o 3 minuts és suficient, encara que depèn del gruix que hagueu triat.

6 . PREPARAR EL PESTO. Posar els ingredients del pesto al vas de la batedora i donar-li uns tocs, fins aconseguir la textura que us agradi.

7 . SERVIR. Els experts diuen que la pasta fresca només s’escorre, no és renta, i que, un cop l’has escorregut, l’has de barrejar amb la salsa escollida i servir-la ja barrejada. Doncs és una bona idea, funciona, si tothom vol la mateixa salsa, és clar…El formatge parmesà és pot posar al vas de la batedora, però jo el prefereixo ratllat damunt del plat en el moment de servir.

MOMENT « MARRON GLACÉ » És un recepta bastant segura, no acostuma a fallar, però hi ha dos moments que necessiten atenció: el punt de farina a la pasta i el temps de cocció. Pel punt de farina, millor sempre posar-n’hi la justa, i anar afegint poc a poc perquè, si no, ens quedarà una massa molt dura, difícil de treballar. Per la cocció, és qüestió d’anar tastant una micona de pasta quan fa 2 minuts, si no està prou cuita, repetir la prova un minut més tard, i així anar fent, fins que estigui al nostre gust.
Una altra cosa. Fer pasta necessita espai, hem de tenir un bon tros de marbre per anar col·locant les làmines planes, i hem de tenir la màquina a mà per treballar amb comoditat.

ESTRIS Encara que no és imprescindible, fer pasta sense una màquina especial, és molt més costòs. Tot s’arregla amb enginy i paciència, i amb un corró i un ganivet ( o un talla-pastes ) ho podem fer perfectament. La màquina és troba en botigues que venen estris de cuina.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? La recepta per fer la pasta la portava la màquina mateixa en els instruccions d’ús. El pesto està basat en la recepta de Marta Carnicero a La “cuina del Thermomix”, encara que jo el faig bastant a ull…

ADAPTACIONS I VARIANTS Mil i una variants, evidentment, en el tipus de pasta i en el tipus de salsa. Començant per la farina, que pot no ser integral, passant per la forma, i acabant amb la salsa o condiment. Una salsa de verdures picant és també una molt bona idea…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada