dimecres, 20 d’octubre del 2010

PASTÍS DE FORMATGE A L’ESTIL NEW YORK

Sóc fan del pastís de formatge des de fa temps, i també sóc fan de Nova York. He peregrinat durant molt de temps pels receptaris buscant el pastís de formatge “perfecte”, buscant aquell que s‘adiu més a “l’estil NY”. Sense ser “matrícula d’honor”, aquest és que més s’hi acosta. A més, és bastant fàcil, perquè n’hi cada un…


Pastís de formatge "estil Nova York"

INGREDIENTS

Per la massa:
125 gr. de farina de força
250 gr. de farina
70 gr. de sucre
Pell de llimona ratllada ( només la part groga )
80 gr. de mantega
1 ou

Pel farcit:
750 gr. de formatge cremós ( tipus philadelphia )
250 gr de sucre
60 gr. de farina
Pell ratllada de llimona i de taronja ( la part de color )
4 ous
160 gr. de nata líquida
1 cullerada ( de sopa ) d’aroma de vainilla


ELABORACIÓ

1 . BARREJAR LES FARINES DE LA MASSA amb la sucre, la pell de llimona ratllada i la mantega tova. Amb una batidora del tipus “robot” o “thermomix”, fins que faci molletes.

2. AFEGIR-HI L’OU fins que quedi ben barrejat.

3. POSAR-HO DAMUNT DEL MARBRE enfarinat, amassar-ho una mica, tapar-ho amb plàstic i posar-ho a la nevera una estona ( 20 minuts, aprox.).

4. APLANAR LA MASSA entre dos fulls de paper vegetal amb el corró, fins que quedi una rodona que pugui cobrir el fons i les parets d’un motllo ( desmuntable, aprox. 22 cm de diàmetre ). Ajustar-la bé al motllo, retallant els trossos sobrants.

5. FORNEJAR LA MASSA 10 minuts a 210º, o fins que estigui cuita, però no torrada. Deixar-la refredar.

6. PREPARAR EL FARCIT. Primer baixar el forn a 180º. Batre el formatge cremós en un bol amb una batidora de barilles, fins que quedi una crema fina.

7. AFEGIR-HI la sucre, les pells ratllades i la vainilla, fins que quedi una barreja homogènia.

8. POSAR-HI ELS OUS, un a un, esperant que quedi ben barrejat el primer abans d’afegir-hi el següent.

9. POSAR-HI LA NATA i remenar fins que quedi homogeni.

10. POSAR EL FARCIT A LA MASSA i posar-ho tot al forn, una hora aproximadament, fins que el formatge estigui consistent al tacte.

11. DEIXAR REFREDAR el pastís i després posar-lo a la nevera.


MOMENT « MARRON GLACÉ » Passar la massa del marbre al motllo és un moment delicat, molt delicat… Si la massa no s’ha refredat prou pot passar que es trenqui, es desmanegui. Una opció és retallar el fons i després enganxar tires de massa per fer els costats, una mica de “retalla i enganxa”…

ESTRIS El motllo desmuntable permet tenir el pastís ben controlat fins l’hora de servir-lo, i no hver de patir per desemmotllar-lo.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Del llibret “tartas y pasteles de queso” d’Anne Wilson, col·lecció Könemann. Les mesures estan passades de tasses a grams.

ADAPTACIONS I VARIANTS La idea d’aromatizar amb vainilla no està a la recepta original. Cadascú pot variar aquesta part en funció dels seus gustos. El pastís de formatge es pot servir acompanyat amb agun d’aquests complements: melmelada de maduixa, nata o maduixes.

SI TENIU OCASIÓ...Si mai aneu a Nova York, us recomano un lloc, Carnegie Deli    854 Seventh Avenue at 55th Street, New York, NY, 10019 Hi fan us pastís de formatge ( i altres “delicatessen” ) boníssim!

2 comentaris:

  1. La teva mare diu que tens molta mà en fer el pastís de formatge, que et queda molt bo i que continuis fent la mateixa recepta!!!

    la teva mamma!!

    ResponElimina