dilluns, 24 de gener del 2011

CARXOFES AMB FOIE

Les carxofes són a verdura molt agraïda, llàstima que no n’hi hagi tot l’any…aquesta és una manera molt senzilla de preparar-les. El fet de combinar-les amb foie converteix el plat en un bon entrant o un primer lleugeret per un dia especial.

Carxofes amb foie

INGREDIENTS
Carxofes ( 2-3 per persona )
1-2 talls de foie ja cuit
Salsa beixamel ( llet, farina, mantega, nou moscada, sal i pebre )
Un raig de llet
Formatge per gratinar
Aigua i sal

ELABORACIÓ

1 . NETEJAR LES CARXOFES, deixant només el cor. Procurem que la base quedi plana per poder-les coure bé.

2. COURE-LES AL MICROONES amb un raig d’aigua, un raig de llet i sal durant uns 7-8 minuts (depenent de la quantitat de carxofes i de la potència del microones. Queden cuites i molt tendres.

3. FER LA BEIXAMEL, una mica espessa. Amb la thermomix, la beixamel per a cobertures ( 600 gr de llet, 60 gr de farina, 30 gr de mantega, un raig d’oli, sal, pebre i nou moscada).

4. TALLAR EL FOIE A DAUS, una mida que càpiga dins de la carxofa.

4. COL·LOCAR LES CARXOFES EN UNA SAFATA que pugui anar al forn. Posar un dau de foie a cada carxofa, enfontsant-lo amb el dit, que no sobresurti de la carxofa.

5. COBRIR LES CARXOFES AMB LA BEIXAMEL, espolsar amb una mica de formatge ratllat i posar-les a gratinar.


MOMENT « MARRON GLACÉ» No té moltes complicacions la cosa, però pot passar, per exemple, que la carxofa no s’aguanti bé i es bolqui amb el foie i la beixamel, o que si no enfonsem bé el foie, quan s’escalfa al gratinar-lo també deicideixi “abandonar” la carxofa.

ESTRIS Cap d’especial. Una safata de vidre per anar al forn, però amb unes cassoletes individuals de terrissa també pot quedar bé…

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Era d’un receptari d’aquells que donaven als diaris fa alguns anys, però no el vaig conservar…

ADAPTACIONS I VARIANTS A la recepta original la salsa que cobria les carxofes no era la beixamel, era una salsa feta amb crema de llet, més líquida. Jo provaria a substituir el foie per foiegras o paté…

2 comentaris:

  1. Quina recepta més bonica, a casa ens tornen bojos les carxofes, però amb foie ja no es pot demanar més!

    ResponElimina
  2. Aquesta recepta es genial si teniu oportunitat la feu, es bonísssima.

    ResponElimina