diumenge, 1 de gener del 2012

Galetes decorades

Aquesta és una recepta força laboriosa. Fàcil no és, però sempre podem fer adaptacions a les nostres necessitats, el nostre temps i la nostra paciència. La recepta es divideix en dues parts, primer fer les galetes i segon decorar-les. Jo us aconsello no fer-ho tot el mateix dia, sinó es fa massa llarg i pesat. Primer fem les galetes:




Galetes decorades


INGREDIENTS PER LES GALETES

500 g de farina
150 g de sucre
4 ous (farem servir tots els rovells i potser una mica de clara)
200 g de mantega (a temperatura ambient)
Aroma ( pell de llimona, pell de taronja, vainilla, canyella en pols...el que vulguem, jo els poso tots si els tinc! )


PREPARACIÓ

1. Deixar la mantega fora de la nevera hores abans, que estigui tipus "pomada". No val desfer-la al microones ni similars.

2. Quan la mantega ja està tova, separem els rovells i les clares.

3. En un bol gran posem la farina, el sucre, els aromes, els rovells i la mantega, ens arromanguem ben bé i ho amassem amb les mans. És una massa granulosa, gens elàstica i, segurament no ens queda compacta. Si la veiem massa seca, posem-hi una mica de clara d'ou per acabar-la de compactar.

4. Tot seguit busquem un espai ampli, posem un full de paper vegetal, anem repartint massa per damunt i posem un altre full de paper sobre. A cada lateral, dins del paper posem els estris que tinguem perque el gruix quedi tot igual ( per exemple dos coberts de fusta que siguin plans i del mateix gruix). Pasem el corró per sobre fins que quedi uniforme la superfície. Amb el dits podem prèmer els laterals perque quedin més compactes i tornem a passar-hi el corró. Podem fer 2 o 3 làmines de pasta, així seran més fàcils de manejar.

5. Les posem a la nevera, totalment planes, perquè s'endureixin i siguin fàcils de tallar. Un parell o tres d'hores aniran bé.

6. Quan anem a tallar les galetes engeguem el forn 180 graus. Traiem el paper del damunt de la làmina i amb el motllo escollit anem tallant les galetes i les posem sobre una safata de forn (també amb un paper o una làmina antiadherent). Recomposem els trossets i formem una nova làmina, per aprofitar al màxim la massa. La podem posar a la nevera una estoneta més.

7. Baixem el forn a 160 graus i posem les galetes. Si son petites es couran abans. Contem 10 minuts, girem la safata i deixem 10 minuts més aproximadament, quan veiem que es comencen a torrar, les podem treure.

8. Deixar-les refredar i guardar-les en un lloc sec i fresc.




SEGONA PART

Quan les galetes estan fredes, al cap d'unes hores o el dia següent, preparem la decoració

INGREDIENTS PER A LA COBERTURA

Sucre llustre. No hi ha una quantitat fixa però cal que en tinguem una bona quantitat, posem 250-300 grams.
Clara d'ou, entre una i dues. Si és pasteuritzada, millor. La venen als supermercats.
Suc de llimona, mitja llimona aprox, colat.
Colorant alimentari dels colors que vulguem.


PREPARACIÓ
1. Posem una clara d'ou i el suc de llimona al vas de la batedora i a velocitat baixa anem incorporant el sucre llustre. Ara anem a preparar la massa que ha de perfilar les figures. Hem d'anar incorporant sucre fins que fent una creu amb dos fils de la massa damunt del marbre els dos fils no es fonguin l'un amb l'altre.

2. Posem una part de la massa en una màniga pastissera amb la boquilla del 2 i perfilem les galetes. Ara el perfil és de color blanc, podríem decidir que el volem de color i només caldrà incorporar-hi el colorant fora de la batedora i abans de posar-lo a la màniga. Important: el fil de massa ha de caure sobre de la massa, no hem de deixar que la punta de la màniga toqui la galeta. El perfil ha de ser un dibuix tancat, si no quan hi posem la cobertura s'escaparà...

3. Tot seguit preparem la cobertura de color de les galetes. Agafem novament part de la massa de sucre llustre de la batedora, la posem en un bol petit, afegim una mica d'aigua i el colorant i busquem que tingui la textura de "iogurt cremós". Quan ho aconseguim, la posem en una màniga amb una boquilla estreta i farcim el que vulguem amb aquell color. Per cada color cal fer la barreja. Si volem omplir de blanc, només hi afegim aigua i fem el mateix.

Al final aprofitem els colors per fer petits tocs damunt de la cobertura.

Deixem secar les galetes fins que la cobertura estigui consistent.

ESTRIS
Per fer la primera part en calen motllos de formes per tallar galetes ( o una mica d'imaginació), un corró, unes fustes per aplanar la massa al mateix gruix ( o una mica d'enginy) i varis fulls de paper vegetal de cuina. Per la segona part, la decoració, és bastant necessari disposar d'una batedora de varetes o similar (thermomix, kitchen Aid...), i també de màngues pastisseres i boquilles petites ( del 2 , que permetin dibuixar una línia fina). Les mànegues poden ser d'un sol ús.

EL MOMENT "MARRON GLACÉ"
Aquesta recepta té un munt de moments crítics, per exemple quan la massa no hi ha manera que s'aplani bé, i es trenca i no hi ha manera de treure una galeta sencera. Si és així podem decidir tornar a amassar-la amb una mica més de clara d'ou i tornar-la a aplanar.
També té dificultats la cobertura, sobretot trobar el punt de consistència. A vegades fem el preparat pels costats massa espès i no s'enganxa a la massa. La solució és tornar a barrejar-la amb una miqueta més d'aigua.
Per la cobertura de colors, és molt important no deixar de remenar el preparat, perquè si descansa es separa el colorant de l'aigua i ens pot fer alguna malifeta en una galeta...


VARIANTS
Hi ha moltes receptes per fer les galetes, pode fer servir la que us resulti més còmoda. També podríem tenyir la massa, i així les galetes tindrien color. O una altra possibilitat és fer la cobertura amb xocolata, segur que té adeptes...


D'ON HE TRET LA RECEPTA?
Aquesta elaboració és un conglomerat de receptes. La massa de les galetes és d'un joc de cuina per a nens i nenes d'Imaginarium. La tècnica per a la cobertura és fruit d'un taller al Gadgets de Cuina.

1 comentari: