diumenge, 26 de juny del 2011

COCA DE SANT JOAN ( o de Sant Pere...)

Aquesta és una d'aquelles receptes que feia temps que buscava.Cada any, pels volts de Sant Joan provava receptes diverses, complicades, llargues i que acabaven donant resultats més aviat fluixos. Ara ja he trobat el que buscava. Aquesta recepta és bastant senzilla, i els resultats són bons. És fruit d'un taller a "Gadgets de cuina" i, malgrat que el primer intent no va acabar de reeixir, el segon ja va tenir uns resultats boníssims!

COCA DE SANT JOAN

INGREDIENTS ( surten 2 coques de 3/4 de quilo, aproximadament)
-Per la massa
500 g de farina de força
220 g de llet
100 g de sucre
1 ou
60 g de mantega (que estigui tova)
80 g de llevat de former
7 g de sal
La pell ratllada d'una llimona

Per guarnir la coca podem fer-ho amb fruita confitada o crema i pinyons. Necessitarem ou batut diluït en una mica d'aigua per pintar-la per sobre i sucre per espolsar per damunt.

- Per la crema ( si la volem guarnir amb crema, es clar)
250 ml de llet
80 g de sucre
2 rovells d'ou
1/2 branca de vainilla o canyella
Pell de llimona
20 g de Maizena

ELABORACIÓ
1. Posar en un bol la llet i el llevat i desfer-lo amb unes varetes.

2. Afegir-hi la resta d'ingredients per aquest ordre: farina, ou, sucre, sal, mantega, pell de llimona i amassar-ho durant 15 minuts. Si teniu una màquina del tipus Thermomix o Kitchen Aid, podeu utilitzar-les, si no, a mà, tenint en compte que és una massa bastant enganxifosa i que l'haurem de treballar ben bé 20 minuts en aquest cas.

3. Deixem reposar la massa per primer cop, tapada amb un drap o un plàstic de cuina, entre 15 i 20 minuts.

4. Passat aquest temps, espolsem el marbre amb farina, partim la massa en dos, amassem una mica fins que no s'enganxi a les mans i li donem forma ovalada, típica de coca, a cada meitat. Ha de quedar un gruix d'un centímetre, més o menys.

5. Untem amb oli un paper vegetal de cuina damunt d'una placa de forn, hi posem les coques i les deixem reposar una hora en un lloc càlid (entre 30º i 35º) tapades amb un drap.

6. Les masses han de doblar el volum. Si la temperatura és correcta, ho aconseguirem aproximadament en una hora.

7. Aprofitem aquesta estona per fer la crema. Bullim la llet amb els aromes (canyella o vainilla i pell de llimona)

8. Batem els rovells amb la sucre, amb unes varetes i afegir-hi la Maizena fins que quedi tot ben remenat.

9. Quan la llet bulli, n'hi tirem una mica a la barreja dels rovells, remenem, i li aboquem tota, seguint remenant fins que quedi ben barrejat.

10. Tornem la barreja al foc i amb les varetes no deixem de remenar fins que s'espesseixi.

11. Retirem la crema del foc i la refredem, posant-ho en un recipient amb aigua i gel.

12. Quan s'hagi refredat la posem en una màniga pastissera per fer les ratlles damunt de la coca.

13. Escalfem el forn a 230º(escalfor a dalt i a baix, sense ventilador)

14. Quan hagi passat el temps i les coques hagin doblat el volum, fem la decoració, amb les ratlles de crema, pintant amb ou batut, posant-hi els pinyons i espolsant sucre pel damunt.

15. Posem una coca al forn. Al cap de 5 minuts li donem el tomb, perquè quedi cuita per tots els costats igual. 5 minuts més i la traiem. Total, 10 minuts de forn.

16. La deixem refredar damunt d'una reixeta. És bona menjada el mateix dia.


MOMENT MARRON GLACÉ
La recepta té alguns moments crítics: primer , l'amassat. És una massa enganxosa, que ens pot desesperar una mica. Qüestió de paciència!
Després del primer repòs, correm el risc de posar-li massa farina per aconseguir que no s'enganxi. Millor intentar fer la forma damunt del paper vegetal encara que s'enganxi una mica i no posar-hi massa farina...
Tampoc cal aplanar massa la coca, perquè si no, no serà prou esponjosa.
El forn ha d'estar ben calent, i els temps són bastant exactes. No patiu, no queda crua!
Què passa si no puja la massa? doncs que ens quedarà una coca més tupida i no tant flonja. Pensem bé primer el lloc on farem créixer les coques: damunt de la nevera, en un armari càlid de la cuina...Si en una hora no ha pujat, esprem una estoneta més...


ESTRIS
En un amassat com aquest, s'agraeix l'ajuda d'una màquina. Jo ho he fet amb la Thermomix, velocitat espiga. La resta són estris habituals de la cuina. Pel que fa a les mànigues pastisseres, podem optar per diferents variants. Hi ha xeringues decoradores, mànegues d'un sol ús o mànegues de silicona re-utilitzables. M'atreveixo a dir que amb una gerra dosificadora i una mica d'habilitat també farem unes ratlles dignes.


VARIANTS
Aquesta és una coca de brioix amb múltiples aplicacions. Hi ha qui fa la coca farcida de crema, en comptes de decorar-la. Per això hi ha dues maneres: posar la crema abans de la segona fermentació, dividint la massa en dues parts i fent com un entrepà. La segona és tallar-la per la meitat, un cop cuita, i untar-hi la crema. Qui diu crema diu, nata, crema de xocolata...

D'ON HE TRET LA RECEPTA?
De la web de Gadgets de Cuina. Hi ha un munt de receptes, fruit dels tallers que hi fan a la botiga del carrer Aragó. La trobareu AQUÍ

4 comentaris:

  1. Acabo de descobrir el teu blog i m'ha encantat. Això del moment MG és una gran idea! Jeje!
    Quants moments MG en la meva vida...
    Jo faig la coca de briox de manera similar, però l'any que ve vull provar de fer la massa mare abans de barrejar tots els ingredients. A veure com queda...

    Salutacions!
    Anna

    ResponElimina
  2. Bon dia!! Acabo de desobrir el teu blog tot buscant la recepta de Sant Joan. És molt xulo!! Intentaré fer la teva versió de coca de sant joan, aquest any, ja et diré què tal!! Si vols consultar el meu blog ja ho saps! Gràcies!

    ResponElimina
  3. Hola!
    Buscant receptes per sant Joan he trobat la teva, i no se perque m'ha semblat la mes senzilla pero aconseguint un resultat fantastic!
    Intentare fer-la, a veure que en surt!
    Ho podras veure a; www.joorengaitucanyella.blogspot.com

    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Gràcies Kàtia, espero que et surti bé!!

    ResponElimina