dilluns, 25 de març del 2013

SARA

En temps de crisi i low-cost, a pocs dies per la mona, us proposo que feu aquesta fantàstica sara per homenatjar els vostres fillols, familiars i amics. Agraeixo al gran cuiner i blocaire Sofregits i picades que  m'insisteixi perquè publiqui més receptes. També li dedico a una de les Floretes, l'Ester, que és una gran fan d'aquest pastís. Així que, finalment m'he decidit i, tot i que la foto que tinc potser no és de gran qualitat, aqui teniu la recepta:


INGREDIENTS

6 ous
200 g de sucre
150 g de farina
50 g de farina d’ametlla
2 cullerades (de cafè) de llevat químic
250 g de mantega pomada
250 g de praliné d’ametlla o llet d’ametlles concentrada
150 g d’ametlles laminades
100 g de sucre llustre


PREPARACIÓ

1. Preescalfar el forn a 200º

2. Preparar el motllo, si cal untant-lo amb mantega i farina perquè no s’enganxi.

3. Tamisar la farina d’ametlla.

4. Tamisar la farina amb el llevat.

5. Batre els ous amb el sucre fins que la barreja dobli el volum

6. Afegir-hi la barreja de farina i llevat, amb una espàtula, fent moviments suaus.

7. Afegir-hi la farina d’ametlla, amb la mateixa tècnica.

8. Posar-ho en el motllo.

9. Baixar el forn a 180º i enfornar durant 35-40 minuts.

10. Mentre es cou el pastís, poseu les ametlles laminades en una paella i poseu les al foc, sense deixar de moure-les fins que es torrin.

11. Si teniu praliné d’ametlla, comenceu barrejant-lo amb el sucre llustre. Si és llet d’ametlles, podeu prescindir de tot o de part del sucre llustre, segons com ho vulgueu de dolç.

12. Barrejar la mantega amb la llet d’ametlles o praliné ensucrat i, si és el cas, poseu-hi el sucre llustre. Barrejar-ho una estona perquè quedi una mescla ben fina.

13. Quan el pastís estigui cuit, deixar-lo refredar, desmotllar-lo i partir-lo per la meitat, horitzontalment.

14. Fer una capa de barreja de mantega damunt de la meitat inferiror, ajuntar-les i repartir la resta de barreja pels laterals del pastís i per sobre.

15. Repartir les ametlles laminades pels costats del pastís i per sobre. Va bér fer-ho damunt d’una base alçada. Pels col·locar les lamines als costats, ompliu-vos la ma d’ametlles i aneu enganxant-les a grapats. Si poseu a sota un paper o una safata, cap cop podeu recollir les sobrants i tornar-les a utilitzar.



ESTRIS

Aquesta recepta no necessita cap estri en especial. El motllo per fer la sara acostuma a ser rodó, però segur que queda igual de bé quadrat o amb alguna altra forma.


MOMENT "MARRON GLACÉ"

Encara que no sigui una recepta complicada, si que hi ha un parell de moments amb cert perill. El primer és el forn. Si ens passem de temps, la sara queda massa seca, i no resultat tant agradable...Feu una o vàries proves amb el vostre forn, abans de presentar oficilament la vostra versió...
L'altre moment és el de torrar les ametlles laminades. Cal anar molt en compte, perquè quan es comencen a torrar, de seguida tendeixen a cremar-se...i fa bastanta ràbia! Cal estar permanentment pendent de la paella.


D'ON HE TRET LA RECEPTA?

És d'aquelles apuntades en un tros de paper, que no recordo gaire d'on ha sortit. Crec que és d'un curs de cuina...


ADAPTACIONS I VARIANTS

Curiosament, aquesta recepta no em desperta cap ganes de fer-hi variacions. M'agrada així, amb l'ametlla com a protagonista, i no se m'acut res que la pugui millorar.

3 comentaris:

  1. Hola Núria trobava a faltar receptes al teu blog.
    La farem per aquesta Pascua ja té explicaré.

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Esquissida, l'he tastat i és espectacular..
    Enhorabona artistassa !!!!

    Petonets Ester

    ResponElimina
  3. Hola,

    Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 37.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.

    A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.000 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!

    Lestevesreceptes.cat forma part del segon portal de receptes més important del món, amb presència a 37 països diferents. Tenim pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres.

    Vols formar part d’aquesta gran familia?

    Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!

    Carles Vicente
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina