dijous, 25 de novembre del 2010

MOUSSE DE XOCOLATA

Aquesta recepta és xocolata “directa a la vena”. Cap més aroma, cap complement, un clàssic amb èxit assegurat. És una mousse bastant consistent, mig-crema mig escuma, però boníssima pels amants de la xocolata. Tinc alguns « fans » incondicionals, entre la mainada i entre els més grans també.

Li dedico la recepta al Miquel, encara que la seva mare potser no li explicarà que ja té la fórmula secreta de la mousse…
MOUSSE DE XOCOLATA


INGREDIENTS

350 gr de xocolata per fondre ( tipus Nestlé postres )
6 ous
4 cullerades de sucre llustre
¼ de litre de nata per muntar

ELABORACIÓ

1 . FONDRE LA XOCOLATA. En un recipient que pugui anar al microones, fem la xocolata a trossos i l’anem fonent a temperatura baixa, fent-ho vàries vegades per remenar-ho i procurar que l’escalfor es reparteixi bé, perquè la xocolata si agafa massa temperatura perd el bon aspecte i la textura. Ha de quedar una crema brillant.

2. SEPARAR ELS ROVELLS I LES CLARES. Ho podem anar fent mentre es fon la xocolata. Els rovells els posem en un recipient per poder-hi treballar després i les clares en un altre per poder-les muntar.

3. BATRE ELS ROVELLS AMB EL SUCRE LLUSTRE amb una batedora de varetes, fins que quedi una crema de color claret.

4. BARREJAR LA CREMA DELS ROVELLS AMB LA XOCOLATA FOSA, si cal, escalfant-ho una mica al microones a baixa temperatura, perquè la xocolata espessirà quan la barregem amb la crema de sucre i rovells perquè està freda, i serà difícil de treballar.

4. MUNTAR LES CLARES i incorporar-les de mica en mica a la barreja de xocolata. Al principi costa bastant que quedi homogeni, però s’acaba amalgamant bé.

5. MUNTEM LA NATA I L’AFEGIM, a poc a poc, amb moviments "envolvents", perquè quedi ben barrejat però no perdi aire.

6. HO POSEM EN UN MOTLLO i ho hem de tenir a la nevera unes 12 hores aproximadament abans de menjar.



MOMENT « MARRON GLACÉ » Quan barregem la xocolata amb els rovells, la barreja es tona grumollosa, sorrenca, i tendeixes a pensar que s’ha fet malbé, que serà un desastre i que, per més clares muntades i nata que li posis no tindrà mai un aspecte decent. Normalment és només una falsa alarma, molt a poc a poc les clares es van integrant i la massa es torna més fluida i manejable.

Ah, i per muntar la nata, la Thermomix i jo no som gaire amigues, perquè sempre acaba fent mantega…millor les varetes!

ESTRIS Jo crec que hi ha dos estris bàsics per aquesta recepta: la batedora elèctrica de varetes i el motllo desmuntable. La batedora l’haurem de rentar un parell de vegades durant l’elaboració, perquè la fem servir pràcticament per tot!
L’altre estri és el motllo, que et permet una presentació de la mousse com un pastís i que fa molta patxoca. Abans de desemmotllar les parets, cal passar-li un ganivet pels laterals perquè es desenganxi.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? És de “El libro de oro del CHOCOLATE” una sobredosi de cacau que té 700 PÀGINES!! de la col·lecció BONVIVANT d’Ediciones Robinbook.

ADAPTACIONS I VARIANTS Mireu, jo estic lligada de mans i peus amb aquesta recepta, no em deixen fer proves!! Jo l’aromatizaria amb taronja ( pell de taronja, suc i/o licor de taronja) i li posaria una base de pa de pessic o galetes premsades. Però no hi ha manera…Es pot servir també en copes individuals, així ens evitem el pas del motllo. Li podem posar una capa de melmelada de fruites per damunt, perquè totes combinen estupendament amb la xocolata o podem fer servir la mousse, amb una mànega pastissera per farcir alguna "tartaleta" o base dolça.

7 comentaris:

  1. Uff, quina sort! Per aquesta recepta no cal tenir la Sra. Thermomix a casa! Ja començava a preocupar-me…
    Jo et deixo fer tooootes les proves que vulguis i, quan vulguis me la pots servir a domicili i si és amb taronja, accepto.
    On es fan les comandes?
    Vaig a localitzar la rajola de xocolata que hi ha pel rebost…, per si la comanda no m'arriba a temps. ;))))
    Rosalia

    ResponElimina
  2. Quina recepta tenim més interessant sobre tot pel meu fill, però no se si la podré fer ja que els estris bàsics per la recepta no els tinc, però a ser pràctics demà anar a comprar un motllo desmuntable i el tema de les varetes amb la Sra. Termomix.
    I diumenge a fer el postra preferit del meu fill.
    Gràcies de part del Miquel i la seva mare; .I si que li dire.
    Ja us explicaré com anat.

    ResponElimina
  3. Per si heu de comprar un motlle, us aconsello aquest que podeu veure a la pàgina web de Lékué.
    http://bit.ly/h5SWtb

    Jo tinc molts productes d'aquesta casa i són genials! Els podeu demanar als Reis o al Tió.
    Una cosa que no podreu fer serà passar-hi el ganivet, seria un crim!
    Tenim un estri molt més bo, podem escullir entre deu, no ens farem mal... Sabeu quin és, no?
    Bon profit!

    ResponElimina
  4. Et deixo aquest comentari per fer-te saber que t’hem inclòs en el llistat de blocs en català que tenim al nostre bloc, Olleta de verdures. Des de ja fa més de tres anys intentem aplegar dins la secció “Gastrosfera.cat” tots els blocs que, d’alguna manera, parlen de cuina en català. Si prefereixes no ser-hi, només ens ho has de dir!

    I quina pinta més brutal té aquesta mousse, senyor!

    Salut!

    ResponElimina
  5. Gràcies Dolors, Rosalia i Massitet pels vostres comentaris!

    ResponElimina
  6. Bé avui he fet el mouse, i primer en tot vilanova no he trobat un motllo. Però he sortit del pas.
    No me ha sortit com el de la Núria però estava correcte, penso que ha sigut pel tema de la Nata.
    Tot i així el meu fill contentissim

    ResponElimina
  7. HOla Núria.

    Hem llistat el teu bloc per tal de promocionarlo a tanta gent com puguem.

    Som un espai creat per intentar donar a coneixer la gastronomia catalana i els blocs catalans d'arreu i de parla catlana.

    Salut!
    Loles i Núria.
    Gastropuntcat.

    www.gastropuntcat.blogspot.com

    ResponElimina