diumenge, 12 de juny del 2011

BUNYOLS DE BACALLÀ

Aquesta recepta és fruit del meu primer taller a Gadgets Cuina. Una experiència molt interessant per aprendre a fer bunyols, dolços i salats. La veritat és que la recepta és molt encertada, feia temps que  buscava una fórmula que funcionés. Malgrat que no porti llevat, queden esponjosos.

Bunyols de bacallà

INGREDIENTS
50 g d’oli d’oliva suau
1 all picat, sense el cor (el podríem substituir per gingebre o bitxo)
125 g de farina
200 g de bacallà dessalat, ben trinxat
2 ous
julivert picat, oli per fregir 


ELABORACIÓ

1 . POSEM A COURE L’OLI AMB L’ALL a foc moderat, fins que comenci a enrossir-se.

2. TIREM LA FARINA i, amb una espàtula de silicona, ho anem amassant perquè es vagi compactant i es cogui la farina -uns 3 minuts aproximadament- fins que quedi una massa compacta. Aquest procés fa que els bunyols després siguin elàstics i no s’esberlin.

3. Ho apartem del foc i AFEGIM EL BACALLÀ. Ho tornem al foc i amb l’espàtula anem remenant perquè es torni a fer una bola compacta.

4. Ho retirem del foc, BATEM LLEUGERAMENT ELS OUS I ELS ANEM AFEGINT A LA MASSA, a poc a poc. Hi posem també el julivert picat. Per fer aquesta part podem ajudar-nos d’un aparell mecànic tipus thermomix, batedora de varetes o kitchen aid. Es tracta que la massa vagi incorporant a poc a poc els ous, fins que quedi una pasta homogènia.

5. Si la massa reposa, és millor. Si podem, la fem d’un dia per l’altre o, al menys, la DEIXEM REPOSAR A LA NEVERA una hora aproximadament.

6. Escalfem l’oli i ANEM FREGINT ELS BUNYOLS, QUE FEM AJUDANT-NOS AMB DUES CULLERES de postre sucades amb oli, intentant que quedin el més rodons possible. En el taller van explicar-nos que l’oli havia d’estar a 160º. Jo no tinc termòmetre, però és un foc mig-alt.

7. TRAIEM ELS BUNYOLS QUAN ESTIGUIN DAURATS i els posem damunt de paper absorbent perquè treguin l’oli sobrant.

MOMENT « MARRON GLACÉ» A mi el pas núm. 2 no m’acaba de sortir. Suposo que pel tipus de farina o oli que faig servir, no acabo fent la massa compacta fins que hi poso el bacallà. El resultat però diria que és bastant el mateix...

ESTRIS Em va sorprendre bastant que tota l’estona es treballi amb l’espàtula de silicona, però és còmoda, va bé. Sobre làparell mecànic per fer la barreja, també es pot per a mà, naturalment, remenant bé amb la mateixa espàtula.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Doncs això, d’un taller de cuina. La podeu trebar al seu web, on pengen totes les receptes dels tallers. Recepta original  (les quantitats estan doblades, ja ho veureu).

ADAPTACIONS I VARIANTS Podem fer aquests bunyols amb qualsevol peix blanc, per exemple lluç. Els tradicionals però són els de bacallà...

1 comentari: