dimecres, 10 de novembre de 2010

CREMA DE BACALLÀ

Aquesta recepta té algunes virtuts que val la pena tenir en compte. La primera és que als fans del bacallà, que són molts, els agradarà. La segona, és que la canalla se la menja bé, “encara” que sigui de peix. La tercera, és que és fàcil de fer.
Jo l’he fet amb la thermomix, però amb una olla o una cassola alta es pot fer perfectament.
CREMA DE BACALLÀ

INGREDIENTS

40 gr. d’oli d’oliva verge
20 gr. de mantega
150 gr. de porros nets ( la part blanca de 2-3 porros )
500 gr. de patates
1 all pelat
150 gr. de bacallà sec i esqueixat
600 ml de fumet de peix
Crostons de pa ( per acompanyar )

ELABORACIÓ

1 . POSAR EL BACALLÀ A DESSALAR unes hores abans de cuinar-lo (el dia abans), i canviar-li l’aigua dos o tres cops.

2. NETEJAR ELS PORROS, tallar-los en rodanxes fines i posar a sofregir amb l’all, l’oli i la mantega. (Amb Thermomix, posar la papallona a les ganivetes, i programar 8 minuts, 100º, velocitat 1).

3. Mentrestant, PELAR LES PATATES i fer-les a daus petits.

4. Quan el porro estigui tou, POSAR LES PATATES i deixar-ho coure un parell de minuts. (Amb thermomix, treu la papallona i programa 2 min/ 100º /velocitat 1).

5. AFEGIR-HI EL BACALLÀ escorregut i remenar-ho. (Amb THMX 10 seg./ 100º/ velocitat 1,5).

6. AFEGIR-HI EL FUMET I DEIXAR-HO BULLIR 20 minuts, o fins que les patates estiguin cuites. ( THMX 20 min/ varoma/ velocitat 1,5 ).

7. APAGAR EL FOC I DEIXAR-HO un minut. ( THMX 1 min/ 0º/ velocitat 5 )

8. TRITURAR-HO TOT amb una batidora, fins que quedi textura de crema. ( THMX 2,5 min/ 0º/ velocitat 9).

9. TASTAR la crema i MIRAR SI CAL POSAR-HI SAL. Com que el bacallà en porta prou, segurament no caldrà.

10. Es pot SERVIR CALENTA O FREDA, amb decoracions variades: crostons de pa, tiretes de bacó, un raig d’oli d’oliva…


MOMENT « MARRON GLACÉ » El punt de sal del bacallà és el que pot portar problemes. Millor passar-se una mica a l’hora de dessalar-lo, així sempre podem rectificar-ho. També cal vigilar a l’hora de sofregir el porros, perquè de seguida es cremen!!

ESTRIS Cassola o olla i una bona batidora si no teniu thermomix.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Del llibre “La cuina del thermomix” de Marta Canicero, publicat per Cuina Columna. La recepta és bastant clavada a l’original, encara que la proposen en fred i a mi em sembla millor calenta…

ADAPTACIONS I VARIANTS És bastant un « bàsic », no li poso gaire imaginació, més enllà de la decoració. Potser unes torrades amb olivada per acompanyar?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada