divendres, 19 de novembre del 2010

MANDONGUILLES DE RAP I LLAGOSTINS

Almudena Grandes ha publicat un llibre que es diu “La cocina de Inés”. No l’he llegit encara, però l’editorial ha publicat un recull de les receptes dels plats que surten a la novel·la. La meva llibretera preferida, que sap que m’agrada cuinar, me’l va regalar la setmana passada. He triat aquestes mandonguilles, perquè em van semblar senzilles i bones. Va ser una bona elecció, us les recomano!

Mandonguilles de rap i llagostins


INGREDIENTS
 1 kg. de rap ( net i sense espines, 700 gr. )
350 gr. de llagostins
julivert
1 ou
1 ceba grossa
1 copa de vi ( la recepta diu fino de Jerez o manzanilla de Sanlúcar )
Pebre blanc, pa ratllat, farina, safrà, oli d’oliva i sal


ELABORACIÓ

1 . NETEJAR EL RAP I PELAR ELS LLAGOSTINS, deixant el tall net de pells, espines i pellofes. A la peixateria ens poden donar un cop de mà…

2. FER UN CALDO amb les espines del rap i els caps i les pellofes dels llagostins. No cal gaire aigua.

3. PICAR LA CARN DEL RAP I DELS LLAGOSTINS amb ganivet i tisores ben esmolades o amb picadora elèctrica, amb cops curts, movent el peix i procurant que no quedi una pasta.

4. PICAR LA CEBA petita.

4. Si us agrada una textura fina a les mandonguilles, poseu L’OU, LA MEITAT DE LA CEBA PICADA I LES FULLES DE JULIVERT EN EL VAS DE LA BATEDORA I BATEU-HO. Si us agrada trobar els trossos podeu optar per batre l’ou i afegir-hi la ceba picada i el julivert picat.

5. BARREGEU L’OU AMB EL PEIX PICAT, treballant-ho amb les mans, i hi afegiu sal i pebre blanc.

6. INCORPORAR EL PA RATLLAT posant-hi una cullerada sopera i remenant bé, perquè la massa l’absorveixi. Si no té textura suficient per fer la bola de la mandonguilla, n’hi posem una altra cullerada i repetim l’operació. Jo n’hi he acabat posant quatre cullerades.

7. FER LES MANDONGUILLES amb les mans, passar-les per farina i espolsar-les per treure la farina sobrant.

8. FREGIR LES MANDONGUILLES amb oli d’oliva, a foc fort i no gaire temps, perquè després s’acabaran de coure amb el suc.

9. SOFREGIR LA CEBA que ens quedava en una cassola, a foc lent, amb oli d’oliva (pot ser l'oli de fregir les mandonguilles).

10. Quan estigui transparent, hi AFEGIM EL VI, UNA MICA DE SAL I ALGUNS FILS DE SAFRÀ i ho deixem reduir.

10. INCORPORAR EL CALDO de les espines a la cassola, pensant que just haurà de tapar les mandonguilles, això vol dir que sobrarà caldo. Esperem que bulli i ho deixem uns minuts.

11. Baixem el foc, hi AFEGIM LES MANDONGUILLES i ho deixem a foc mig uns 5 minuts.


MOMENT « MARRON GLACÉ » La consistència de la barreja a l’hora de fer les mandonguilles és essencial. A mi m’han quedat una mica toves, però no he gosat posar-hi més pa ratllat. Això m’ha portat a empastifar-me les mans de valent, però no ha estat res greu, he pogut fer unes mandonguilles bastant dignes!

ESTRIS Cap estri especial, jo he fregit les mandonguilles amb la fregidora, i he picat el peix amb la thermomix.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Doncs això, del receptari que ha publicat l’editoria Tusquets com a promoció de la novel·la “La cocina de Inés” d’Almudena Grandes. No es pot comprar, passeu per la vostra llibreria a veure si el tenen!

ADAPTACIONS I VARIANTS Diu la pròpia recepta que en comptes de rap es pot fer amb altres tipus de peix. Segur que també queden boníssimes…

5 comentaris:

  1. Ummm! Si són de rap les compro! D'un altre peix l'única espina que hi hagi serà per a mi.
    El llibre el poden portar els Reis amb el receptari… Però, creus que els donarà temps per a fer un "taper" i deixar-lo al costat de les sabates? Ja deu ser demanar massa. Són màgics però no tant, oi?
    Me'l demanaré. Gràcies per compartir-ho.
    Rosalia

    ResponElimina
  2. Em fa l'efecte que m'has donar una idea pel dinar familiar de Sant Esteve. Gràcies!!!

    ResponElimina
  3. Les vem fer l'altre dia i estaven boníssimes, es clar que pels grans, els nens a l'ensumar el peix ja van fer mala cara.
    Ara toca una de postres, ja farem la d'avui.
    Les carxofer serà la propera, quant hi haguin més.
    Gràcies.

    ResponElimina
  4. Gràcies Rosalia, Carles i Eva pels vostres comentaris!!!!

    ResponElimina
  5. Segur que estàn molt bones, però es que per a mi picar una cua de rap és un crim !!!!

    ResponElimina