diumenge, 30 de gener del 2011

COULANT DE XOCOLATA

Aquesta és una d’aquelles receptes fàcils i que et permet quedar “estupendament” amb convidats que potser mai t’han elogiat un plat. Té un parell de punts crítics, però el truc és provar-ho algun cop abans de fer el debut « oficial ». A més, com que es prepara en motllos individuals i es pot congelar a punt de posar-los al forn, és una solució ideal per imprevistos. Ara entendreu perquè a les cartes dels restaurants, quan hi tenen coulant, a vegades indiquen que calen 15-20 minuts de preparació.

Coulant de xocolata

INGREDIENTS
250 gr de xocolata (si té molta quantitat de cacau serà més gustòs encara que pujarà menys. Jo l’he fet amb un 70%)
150 gr de sucre
La pell de ½ taronja ratllada (només la part carbassa)
200 gr de mantega
1/1 culleradeta de canyella en pols
6 ous mitjans
120 gr de farina
2 pessics de sal fina
1 culleradeta de sucre glass
2 culleradetes de cacau en pols

ELABORACIÓ

1 . UNTAR amb mantega i farina 10-12 MOTLLOS individuals que puguin anar al forn i al congelador (els d’alumini de fer flams van bé).

2. SEPARAR LES CLARES I ELS ROVELLS en recipients diferents.

3. MUNTAR LES CLARES A PUNT DE NEU amb un pessic de sal i afegir-hi la sucre fins que quedin ben fermes.

4. MUNTAR ELS ROVELLS amb el sucre glass fins que facin escuma.

4. AFEGIR-HI EL CACAU, UN PESSIC DE SAL I LA CANYELLA, remenant amb una cullera de fusta.

5. A la crema dels rovells hi AFEGIM LA FARINA PASSADA PEL TAMÍS i remenem amb una espàtula de silicona fins que no hi hagi grumolls.

6. HI BARREGEM, a poc a poc, LES CLARES MUNTADES, fins que quedi homogeni.

7. POSEM LA XOCOLATA trossejada, LA MANTEGA I LA PELL DE TARONJA a desfer al microones, a baixa temperatura (de descongelar o similar. Fer tandes d’un minut i repetir si cal algunes vegades), fins que quedi una crema lluent i sense trossos.

8. BARREJAR LA XOCOLATA AMB L’ALTRE CREMA.

9. POSAR-HO EN ELS MOTLLOS, procurant que no ocupi gaire més de la meitat de l’alçada.

10. En aquest punt podem optar per congelar el preparat o per enfornar-lo. És un postre que se serveix calent, acabat de sortir del forn, així que és molt recomanable congelar-lo i posar-lo al forn just quan servim el segon plat, per exemple. PER ENFORNAR-LOS, pre-escalfar el forn a 200º durant 5 minuts i baixar-lo a 180º quan hi posem els coulants. Cada forn té els seus temps, és molt recomanable fer proves amb el temps de cocció, que és crucial perque ens quedi el nucli líquid, però cuit de fora. En el meu cas, des del congelador, 15-16 minuts són suficients. Si és sense passar pel congelador, 9-10 minuts de cocció.

11. SERVIR ELS COULANTS calents, amb algun acompanyament de fruita fresca i sucre glass pel damunt.


MOMENT « MARRON GLACÉ» El forn, evidentment, és el moment delicat, perquè no permet desfer les passes. En el pitjor dels cassos, però et queda  un pastisset de xocolata calenta que no està gents malament…
      També cal passar el moment crític d’incorporar les clares, aquell moment que penses “en aquesta pasta tan consistent no hi haurà clares que s’hi barregin…” però acaben cedint sempre!!!

ESTRIS Els motllos són molt importants, perquè si són molt amples o estrets ens condicionen la cocció. Ja he dit abans que els d’alumini de flam són els que jo faig servir. Feu servir sempre els mateixos si funcionen !!

D’ON HE TRET LA RECEPTA? És de “recetas de rechupete”, una pàgina molt activa de receptes i de cuina en general. www.recetasderechupete.com. La meva versió és bastant fidel a l’original.

ADAPTACIONS I VARIANTS He vist per algun lloc el coulant amb xocolata blanca…no ho he provat, suposo que varien algunes proporcions, perquè la xocolata blanca té més greix. Algun cop també hi poso una culleradeta d’aroma de vainilla.

3 comentaris:

  1. Si us plau!!! Quina pinta!!! :-) Visca la xocolata!!!

    ResponElimina
  2. ...aps, i per la teva info....el marrón glacé és molt difícil de fer i la gran majoria de pastisseries de Barcelona el compren fet !!!!

    ResponElimina
  3. Carles, Albert, gràcies pesl vostres comentaris!!

    Potser si que intentar el "marron glacé" era posar el llistó massa alt...

    ResponElimina