dimecres, 9 de febrer del 2011

LASANYA A LA BOLONYESA

Aquesta és una recepta dels bàsics de la cuina de la pasta, un clàssic d’hivern, un festival de sabors amb una elaboració bastant llarga, però gens complicada. No es pot fer amb pressa, necessita un matí o una tarda d’estar a la cuina. Els resultats són immillorables! Està bé doblar les quantitats i congelar, per tenir recursos durant algunes setmanes.

Lasanya a la bolonyesa

INGREDIENTS
400 g de pasta de lasanya fresca( si és feta a casa, millor, encara que les plaques que només necessiten remull també van bé)
1dl. d’oli d’oliva
100 g de mantega
1 ceba
1 pastanaga
1 branca d’api
100 g de cansalada
150 g de carn de porc ( pot ser carn picada)
150 g de carn de vedella ( pot ser carn picada )
1 salsitxa
2 dl de vi blanc sec
500 gr de tomàquet  (pot ser salsa de tomàquet però millor tomàquet ratllat fresc sense pell ni llavors)
2 dl de caldo de carn (fet a casa o de pastilla)
Sal, pebre, romaní, julivert i sàlvia
3/4 de l de beixamel espessa ( en thermomix: 600 g de llet, 60 g de farina, 30 g de mantega, 1 cullerada d’oli, sal, pebre i nou moscada)
200 g de formatge parmesà

ELABORACIÓ
1 . TALLAR la ceba, la pastanaga i l’api a trossos petits SOFREGIR-HO amb l’oli, 50 g de mantega, el romaní, la sàlvia, el julivert i la cansalada tallada a trossets petits.

2. Mentrestant, treure el budell de la salsitxa i si cal, PICAR LES CARNS I BARREJAR-LES, AFEGINT-HO AL SOFREGIT quan les verdures es comencin a daurar.

3. DEIXAR DAURAR les carns uns minuts, tot remenant, i AFEGIR-HI EL VI, deixant coure fins que redueixi.

4. Quan s’hagi evaporat el vi, POSAR SAL, PEBRE I EL TOMÀQUET, deixant-ho coure tapat, lentament.

5. Ha d’estar al foc unes 3 hores i, de tant en tant, hi anem AFEGINT UNA MICA DEL CALDO, perquè no quedi sec.

5. Passat el temps, o si ja no queda suc, PARAR EL FOC I AFEGIR-HI LA MANTEGA restant.

6. Mentre es va fent el sofregit PREPARAR UNA BEIXAMEL ESPESSA.

7. PREPARAR LA PASTA, posant-la en remull, o coent-la, segons el tipus de pasta que haguem escollit. Jo aprofito per fer-la  a casa.

8. ESTENDRE LA PASTA damunt d’un drap de cotó i preparar la safata on muntarem la lasanya, posant-hi mantega a la base perquè no s’enganxi.

9. MUNTAR LA LASANYA d’aquesta manera: capa de pasta, capa de carn, formatge ratllat, capa de pasta, beixamel i formatge ratllat. Repetim aquesta sèrie les vegades que calguin per acabar amb una capa de pasta i beixamel a sobre amb formatge.

10. GRATINAR la lasanya perquè quedi una capa ben torrada i servir-la.


MOMENT « MARRON GLACÉ» No hi ha gaires moments de pànic, no obstant això, poden passar dues coses : que els trossos de verdura i carn siguin massa grossos i que ens quedem curts d’algun ingredient (poca pasta, poca beixamel o poca carn). El primer problema té una solució pràctica, una mica barroera si voleu, però que –donat el cas- és el que hi ha: passar-ho per una picadora o similar.
      El segon problema, passa per aturar la producció i pensar que les racions seran més petites…
      Ah! Dues coses més. És important controlar l’acidesa del tomàquet, per això cal una cocció llarga i lenta, i l’altre és que les herbes aromàtiques estiguin ben esmicolades, per no trobar-nos branquillons a la lasanya.

ESTRIS Cap estri especial, només una safata que permeti anar al forn però també a taula amb certa elegància, un de pyrex, per exemple.,

D’ON HE TRET LA RECEPTA? És pràcticament calcada del receptar de el restaurant La Cucanya. Si coneixeu la lasanya d’aquest establiment, sabreu que és magnífica!!

ADAPTACIONS I VARIANTS Alguns ingredients poden ser variables, les verdures o les carns, però si la lasanya és de carn, poques variants hi faig…Una altra cosa és fer una lasanya vegetal, per exemple, però això ja serà en una altra recepta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada