dilluns, 4 d’abril del 2011

BUNYOLS DE CREMA

Un amic meu, molt llaminer, em va «enganxar als bunyols». Cada quaresma fèiem un recorregut per les pastisseries de Vilanova i la Geltrú a la recerca dels millors. Després, al cap dels anys, em vaig decidir a fer-los jo mateixa, però ell ja no els va poder provar… :-(  Així que cada cop que faig bunyols me’n recordo d’ell i intento gaudir-ne com ell ho hauria fet!
BUNYOLS DE CREMA

INGREDIENTS
Pels bunyols
1 cullerada ( de les de sopa ) de mantega
170 g de farina
250 ml d’aigua o de llet
4 ous
1 pessic de sal
1 cullerada (de les de sopa) de llard
1 cullerada (de les de cafè) de llevat químic
1 cullerada (de les de cafè) de sucre

Per la crema
130 g de sucre
Pell de llimona (només la part groga)
Mitja branca de canyella
2 ous
2 rovells d’ou
2 cullerades de sucre avainillada o essència de vainilla
600 g de llet
30 g de Maizena

Oli abundant (per fregir els bunyols)
Sucre llustre

ELABORACIÓ

1 . PREPARAR LA CREMA. Amb Thermomix, posar la papallona a les ganivetes, posar tots els ingredients i programar 7 min, 90º i velocitat 1 i ½. Quan acabi, programar-la un minut més sense temperatura, volcar la crema en un recipient, treure la pell de llimona i la canyella, tapar-la i deixar-la refredar. La posem en una mànega pastissera i la deixem a la nevera.

2. PESAR LA FARINA i barrejar-hi el llevat.

3. Amb el vas net de la Thermomix (o en una olla) POSAR LA LLET, LA MANTEGA EL LLARD, LA SAL I LA SUCRE, A BULLIR (100º), 5 minuts, velocitat 1.

3. AFEGIR-HI DE COP LA FARINA I REMENAR (15 segons, velocitat 4). Apartar-ho del foc i deixar-ho refredar una mica.

4. Mentrestant, BATRE LLEUGERAMENT ELS OUS.

5. Posar de nou la Thermomix a la base, posar velocitat 4 i anar AFEGINT-HI ELS OUS BATUTS, poc a poc (sense Thermomix, afegir els ous i anar remenant) fins que quedi una barreja homogènia.

6. Deixem refredar una mica la pasta. Per fer els bunyols, podem posar la pasta en una mànega o bé fer-la amb dues culleretes. POSEM FORÇA OLI A ESCALFAR en un recipient que sigui una mica fons, perquè els bunyols es puguin tombar sols.

7. FREGIM ELS BUNYOLS, procurant que es vagin girant i quedin daurats per totes les bandes. Si fem els bunyols amb una mànega, tallem la punta més o menys l'amplada d’un dit, suquem unes tisores  a l’oli calent i anem tallant bocins de massa de la mida d’un caramel. Si ho fem amb culleres, suquem dues culleres de postres a l’oli i agafem una miqueta de massa i intentem fer una bola.

8. Quan els bunyols estiguin freds, FEM UN PETIT TALL A CADA BUNYOL i amb la mànega de la crema ELS FARCIM un a un.

9. Al moment de servir-los, ESPOLSAR SUCRE LLUSTRE damunt.


MOMENT « MARRON GLACÉ» És preferible fer la crema bastant abans, no sigui que es talli i no tinguem temps de trobar una alternativa. Sempre podem optar per oferir bunyols de vent..
Els receptaris sempre expliquen que pressionant el bunyol amb la mànega pastissera per farcir-lo ja es fa un forat i no l’has de fer expressament. Jo encara no ho he aconseguit mai, prefereixo fer un tallet amb unes tisores o un ganivet.
      Si t’oblides de posar la sal o la sucre, has begut oli, els bunyols no s'inflen!!!

ESTRIS. Res imprescindible, però la mànega pastissera és molt còmoda per farcir. Per fer els bunyols, no tant. Hi ha mànegues de plàstic, d’un sol ús. Les podeu tancar a la part ampla amb les pinces de tancament dels paquets de cuina.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? Del llibre bàsic de la Thermomix, “Thermomix. Un nuevo amanecer” que, tot i tenir un nom apocalíptic, és molt útil, sobretot per preparacions bàsiques com és el cas.

ADAPTACIONS I VARIANTS La recepta ja indica que el líquid tant pot ser aigua com llet. Amb la llet l’interior queda més consistent. Això per farcir-los a vegades és un inconvenient.
La recepta de la crema és molt modulable. La recepta original no porta canyella per aromatitzar la llet, en canvi també hi posa pell de taronja i licor.
Malgrat que aquesta fórmula tingui bona acceptació, segueixo a la recerca d’uns bunyols que el Ramon i jo vam tastar un dia, no me’n recordo de quin lloc i que estaven boníssims…

2 comentaris:

  1. Acabo de fer els bunyols, penso que el marró glacé es a l'hora que et quedin rodonets, primer ho he provat amb la mànega i horrible i en cullera millor.

    Estan bons però els d'una pastiseria de la Geltrú estan boníssim.

    ResponElimina
  2. Hola, t´acabo de descobrir i m´ha sobtat el nom del bloc, ja que el meu és de postres....i el marrón glacé deles castanyes..mmmhhh!!

    Em quedo a tafanejar.

    ResponElimina