diumenge, 27 de febrer del 2011

TIRAMISÚ

Potser seria més adequat, per l’època en què estem, explicar una recepta  típica del Carnaval com la coca de llardons o la merenga, però la globalització s’imposa avui per anar a buscar un plat d’origen italià i crec que bastant universal. He buscat a la Viquipèdia per saber-ne els orígens, i no hi ha cap “llarga tradició” darrere, és un plat de la segona meitat del segle XX. Sigui com sigui, té molts adeptes, aquí us deixo la meva versió particular.
TIRAMISÚ

INGREDIENTS
500 g de formatge mascarpone
4 ous
4 cullerades ( de sopa ) de sucre
1-2 paquets de melindros o pa de pessic
Cafè
Rom
Cacau en pols


ELABORACIÓ

1 . Si escolliu fer vosaltres els melindros o el pa de pessic, cal tenir-ho fet abans de començar l'elaboració del tiramisú.

2. SEPARAR ELS ROVELLS DE LES CLARES.

3. BATRE ELS ROVELLS AMB LA SUCRE fins que quedi una barreja cremosa i bastant blanca.

4. BARREJAR EL MASCARPONE amb la crema dels rovells, amb unes varetes, fins que no hi quedin grumolls.

5. MUNTAR LES CLARES i barrejar-les amb la crema dels rovells i el formatge. Quan estigui ben amalgamat, reservar-ho.

6. PREPARAR  UN CAFÈ LLARG en un plat fondo i posar-li un raig de rom. Segurament caldrà repetir aquesta operació un parell o tres de vegades, per tenir cafè suficient per sucar tots els melindros.

7. En un motllo quadrat, o en motllos individuals, com ara copes o gots baixos, MUNTAR EL TIRAMISÚ alternant capes de melindros sucats amb el cafè i de la crema de formatge. Espolsem una mica de cacau i fem una altra capa de melindros sucats.

8. Fem les capes que vulguem, segons el motllo, i ho ACABEM AMB UNA CAPA DE LA CREMA DE FORMATGE I ESPOLSEM CACAU PER DAMUNT.

9. HO POSEM A LA NEVERA i ho servim fred.

MOMENT « MARRON GLACÉ» 
Sempre està bé comprar més ous dels estrictament necessaris, perquè pot passar que l’operació de separar rovells i clares es converteixi en una veritable odissea. Les clares, com tinguin una gota de rovell es neguen a pujar, per moltes voltes que li donis…
      També cal ser una mica ràpids a l’hora de sucar els melindros amb el cafè, perquè si no es desfan i no els podem traslladar al motllo.

ESTRIS. Una batedora elèctrica de varetes per muntar els rovells i les clares, encara que amb una de mà i una mica de paciència jo també ho he fet…Respecte el motllo, n'hi ha uns de vidre amb tapa de plàstic, una mica fondos, que semblen fets expressament.

D’ON HE TRET LA RECEPTA? D’una revista de cuina, fa una pila d’anys. El presentaven com “tiramisú en copa” i feien servir "amaretto" en comptes de rom.

ADAPTACIONS I VARIANTS A part de canviar el licor que aromatitza el cafè, segur que el pa de pessic pot donar-nos joc amb diferents aromes que combinin amb el cafè. Se m’acut la canyella, per exemple.
D’altra banda, jo, que sóc molt xocolatera, sempre li he trobat a faltar una mica d’aquest gust. Segur que una mica de cacau barrejat amb la crema del formatge no quedaria malament…

2 comentaris:

  1. Les postres em perden,i el tiramisú m'encanta. Et felicito pel bloc, les receptes estan molt ben explicades i el moment "marron glacé" és genial.
    Petons,
    Sònia

    ResponElimina
  2. Escolta, i no has pensat mai En el Xim de les Olles i el tiramisú? Està publicat pel Cep i la Nansa, i explica una versió apòcrifa sobre els orígens de la recepta que expliques.

    la revista que comentes és el Descobrir CUINA?
    Felicitats pel blog!

    ResponElimina