diumenge, 9 de setembre del 2012

PASTÍS DE XOCOLATA I GERDS


Novament amb la xocolata, no puc evitar-ho...No us perdeu aquest pastís lleuger que ofereix un contrast entre l’acidesa dels gerds i les capes de xocolata. El pa de pessic (de xocolata, es clar) està fet amb farina d’ametlla i és molt tovet.

Pastís de gerds i xocolata


INGREDIENTS
- Pel pa de pessic-
6 ous (clares i rovells per separat)
120 g de sucre
50 g de farina d’ametlla
20 g de cacau

-Pel xarop-
40 g d’aigua
150 g de sucre
3 cullerades de licor de gerds

-Per la cobertura-
300 g de xocolata negra (que tingui un percentatge de cacau alt, 60-70%)
75 g de nata líquida
gerds (dues safates petites)


PREPARACIÓ

1. Posar el forn en marxa, a 200º.

2. Tamisem la farina d’ametlla amb el cacau i la deixem reservada.

3. Comencem fent la làmina de pa de pessic barrejant els rovells amb 20 grams de sucre, fins que no es noti el sucre.

4. Batem les clares amb 50 grams de sucre. Quan estiguin mig muntades hi afegim els 50 grams restants i seguim fins que estiguin muntades molt fermes.

5. Unim la barreja dels rovells amb les clares, amb una espàtula i amb moviments molt suaus, per tal de perdre el mínim volum de les clares.

6. Hi afegim la barreja d’ametlla i cacau, en dues vegades, seguint barrejant-ho amb moviments lents, de fora cap a dintre.

6. Repartim la massa damunt d’un paper de forn o una superfície antiadherent, fent una placa d’un centímetre i mig, aproximadament. D’aquí n’hauran de sortir, com a mínim, tres làmines iguals.

6. Ho posem al forn, 15 minuts aproximadament. Quan estigui ho deixem refredar abans de desenganxar-ho del paper i tallar-ho.

7. Mentrestant podem preparar el xarop i la cobertura. Per fer el xarop posem l’aigua i el sucre al foc, i quan estigui el sucre fos, ho traiem del foc i posem el licor.

8. Per fer la cobertura escalfem la nata i la xocolata feta a trossos al microones a baixa temperatura, i ho remenem fins que quedi llis i brillant. Per evitar que la xocolata agafi massa temperatura i es faci malbé, podem anar fent tirades d’un minut o menys, a temperatura de descongelar, i anar remenant fins que no quedi cap tros de xocolata. Ho reservem.

9. Partim els gerds per la meitat. En reservem alguns per decorar (si voleu, sencers)

10. Busquem un motllo, tipus plum-cake, per exemple, i el folrem amb paper film, de manera que quedi força plàstic pels costats. Després haurem d’embolicar el pastís.

11. Tallem tres o quatre plaques de pa de pessic, a la mida del motllo. Depèn de quin motllo ens en sortiran més o menys...

12. Comencem a muntar el pastís de la següent manera: agafem una placa, la emborratxem amb xarop i la posem al fons del motllo. Damunt hi posem una capa de xocolata, que no sigui gaire gruixuda i, a sobre de la xocolata hi posem una capa de gerds, ben posats, en filetes, perquè quan tallem es vegin bé.

13. Repetim l’operació amb les capes que tinguem, pensant que hem d’acabar posant gerds i una placa de pa de pessic. Aquesta última capa, l’untarem també amb el xarop i aquesta part la posarem tocant els gerds.

14. Tanquem el pastís amb el film de plàstic, que quedi ben quadrat, i el posem a la nevera, aproximadament una hora, perquè la xocolata s’endureixi.

15. Traiem el pastís i el bolquem en una reixeta o una safata que ens permeti untar-lo de xocolata. Amb la cobertura que ens ha sobrat, folrem el pastís i l’acabem decorant amb els gerds que hem reservat.

16. El posem a la nevera perquè la cobertura de xocolata s’endureixi i ja estarà llest! De totes maneres, és un pastís que, amb una mica més de repòs, guanya...


ESTRIS
Per a mi, el motllo és el més important en aquesta recepta, perquè li dona la forma. Podríem fer-lo quadrat, rodó, o bé fer pastissets individuals, tot depenent de la nostra destresa i dels motllos que tinguem disponibles. La resta és perfectament factible amb els estris habituals de la cuina.


MOMENT MARRON GLACÉ
Treballar amb clares d’ou té moments delicats, perquè és difícil saber si estan prou batudes i si les barreges estan ben fetes. Jo personalment prefereixo que les barreges no siguin del tot homogènies que no pas perdre el volum de les clares. Per això, quan barrejo les clares amb la farina i el cacau, a vegades el color no queda del tot uniforme, i penso que poser no quedarà bé, però de moment sempre me n’he sortit... Per trobar el punt correcte de les clares batudes, n'hi ha prou amb posar el motllo cap per avall i, si no cauen, estan en el punt. I si cauen? doncs tornem a començar...


D’ON HE TRET LA RECEPTA? 
Una nova recepta que he aprés anant a tallers de cuina.


ADAPTACIONS I VARIANTS 
En aquest pastís, clarament, podem variar els fruits i el licor. De fet, la primera vegada ho vaig provar amb maduixes i conyac. Està bò, però no és el mateix, perquè els gerds són àcids, i el contrast amb la xocolata negra m’agrada molt.
Una altra cosa que cal tenir en compte és que les capes de xocolata queden dures. Si no us agrada que es trenquin, podeu posar més crema de llet a la cobertura, així quedara una pasta i serà més fàcil de tallar.

8 comentaris:

  1. He anat a parar al teu blog buscant receptes fetes amb xocolata (una de les meves debilitats...), i m'ha encantat! La filosofia (i el nom) "marron glacé" està molt bé.

    Jo no tinc un blog de receptes, tinc un blog on hi poso el que em ve de gust, i a vegades també hi poso receptes. Com que a la dreta hi ha les etiquetes, si hi vols donar un cop d'ull, potser --vés a saber-- n'hi trobes alguna que et fa gràcia: http://neusnogue.blogspot.com.

    A partir d'ara et seguiré!

    Ah! A mi també m'agrada molt El Comidista.

    ResponElimina
  2. A mi tambien me gusta ese contraste de sabores. Muy buena foto.
    Nos vemos en el desafio.
    Me quedo como seguidora. ¿Nos seguimos?
    http://anyolcocina.blogspot.com.es

    ResponElimina
  3. que postre tan delicioso!, me quedo como seguidora, besitos.

    ResponElimina
  4. Núria!!

    Aquesta recepta me l'emporto!! té una pinta fantàstica i a més sense gluten!!

    per cert, passa pel meu bloc, tens una sorpresa!
    http://lannaalpaisdelesmeravelles.blogspot.com.es/2012/10/liebster-blog-award.html

    ResponElimina
  5. T'acabo de descobrir, em quedo una estona per aqui! Ja tens nova seguidora! petons! Sóc la cinta, de www.trossetsdecuina.cat!

    ResponElimina
  6. Hola Núria,

    He vist que tens moltes receptes al bloc, i m‘agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 20000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu.

    Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

    Quedem a la teva disposició!
    Andreu
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina
  7. Quina mengera que fa aquest pastís. El contrast agredolç ha de ser fabulós.

    ResponElimina
  8. magnific aquest pastís.... del tot recomanable per a paladars fins i refinats... vaja els de tots!!

    ResponElimina